Koolhydraten en depressie

‘Geraffineerde koolhydraten verhogen risico depressie’

Een dieet met veel geraffineerde koolhydraten kan tot een verhoogd risico op depressie leiden bij vrouwen na de menopauze. Dat blijkt uit een studie van Columbia University Medical Center.

De onderzoekers gebruikten een Amerikaanse studie van de National Institutes of Health, die van 1994 tot 1998 meer dan zeventigduizend vrouwen na de menopauze onderzochten.

Ze keken naar de glycemische index, de glycemische lading, de soorten koolhydraten die werden gebruikt en depressie. De glycemisch index is een maat die aangeeft hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. De glycemische lading zegt iets over de snelheid waarmee dat gebeurt.

Bloedsuikerniveau De consumptie van geraffineerde koolhydraten, die onder meer in wit brood, witte rijst, frisdrank en koek zitten, zorgt voor een verhoogd bloedsuikerniveau, afhankelijk van het type voedsel dat is gegeten. Hoe geraffineerder de koolhydraten, hoe hoger de score op de glycemische index. De geraffineerde koolhydraten zorgen voor een hormonale respons in het lichaam om het bloedsuikerniveau weer omlaag te krijgen. Deze reactie kan ook stemmingswisselingen, moeheid en andere symptomen van depressie veroorzaken.

Risico De onderzoekers ontdekten dat de hoge mate van geraffineerde koolhydraten, gecombineerd met suikers en geraffineerde granen, gelinkt kan worden aan een verhoogd risico op depressie. De inname van vezels, volkoren graan, groente en fruit zonder sappen, zoals banaan en avocado, werd gelinkt aan een lagere kans op depressie. Dit suggereert dat diƫten ook kunnen dienen als een behandelmethode en ter preventie van depressie. Verder onderzoek is nodig om de potentie hiervan te ontdekken, en wat het effect ervan is op andere bevolkingsgroepen.

Bron: Nu.nl 7 augustus 2015

Geef een reactie