Atkins producten en de bloedsuiker spiegel bij diabetes

Atkins producten en de bloedsuiker spiegel bij diabetes

In dit artikel test ik het effect van koolhydraatarme Atkins produkten met polyolen op de bloedsuikerspiegel bij diabetes type 2. Het is een test die ik zelf heb gedaan. Ik heb 7 repen van Atkins opgeknabbeld in 15 minuten en vervolgens gekeken naar het effect op mijn bloedsuikerspiegel.

Atkins, van het gelijknamige dieet, heeft producten op de markt gebracht die zeer weinig koolhydraten en nagenoeg geen suiker bevatten. Daarentegen zijn ze wel lekker zoet. Dat is spekkie naar mijn bekkie want ik ben een zoetekauw die geen suiker mag hebben in verband met diabetes type 2. Maar zijn ze goed voor je bloedsuikerspiegel? Ik geloof niet meer wat ik op internet lees en bovendien kun je elk antwoord vinden, goed of slecht, wat je horen wilt of wat niet. En dus ben ik zelf gaan testen.

Ik heb de volgende 7 repen in 15 minuten weggewerkt:
2x Hazelnut crisp , 37 gr, 176 cal, 11.6 gr koolhydraten waarvan 1.7 suiker en 8.5 gram polyolen
2x Crispy Milk chocolate, 30 gr, 141 cal, 14.3 koolhydraten waarvan 1,5 gr suikers en 12.5 gr polyolen
3x Chocolate Break , 21.5 gr, 103 cal, 11 gram koolhydraten waarvan 1.5 gr suikers en 8.5 gr polyolen

Dus in totaal 837 Kcal, 73.8 gr Koolhydraten waarvan 9.4 gram suiker en 59 gram polyolen. In totaal 177 gram ruw product.

atkins produkten
Het effect op mijn bloedsuikerspiegel terwijl ik op de bank tv kijk:

Aanvangswaarde: 5.2
Na 30 minuten: 5.9
Na 60 minuten: 6.4
Na 90 minuten: 6.4
Na 120 minuten: 7.7
Na 150 minuten: 6.2 (diarree/buikpijn)
Na 180 minuten: 5.9

Conclusie:

Het effect op je bloedsuiker is nihil zeker gezien de hoeveelheid repen die ik in een kwartier soldaat heb gemaakt. Mijn ontbijtje van kwark met yoghurt (zonder suiker) 45 gram muesli en een uitgeperste sinaasappel zorgt voor een bloedsuikerspiegel van tussen de 7 en de 9 dus dit is geen significante verhoging mede gezien de grote hoeveelheid reepjes die ik in één keer wegzet.

Het effect op mijn darmen is echter wel spectaculair. Onverwacht veel gerommel en buikpijn en 5x naar de toilet waarvan 4x flinke diarree. En als ik zeg spectaculair dan bedoel ik flink de spuiterij (sorry voor de terminologie) en ik voelde dan ook de noodzaak te gaan drinken want ik verloor veel vocht in korte tijd. Daar heb ik nooit last van gehad bij 1 of 2 reepjes. Maar dit was blijkbaar een overload aan polyolen (59 gram) want daaraan mag deze buikloop geweten worden. Daar word ook steeds voor gewaarschuwd en dat dat klopt dus. Overigens is 59 gram aan polyolen in één keer behoorlijk veel en naar aanleiding van de waarschuwingen onverantwoord. Op de producten van Atkins staat overigens geen waarschuwing. Maar je kunt met een beetje gezond verstand natuurlijk weten dat zoveel repen eten in zo’n korte tijd buikklachten in welke vorm dan ook veroorzaakt. Eet je gewone repen in zo’n hoeveelheid in zo’n korte tijd dan is het even ongezond.

Verder is goed om in de gaten te houden dat je wel minder suiker en/of koolhydraten binnenkrijgt maar dat de hoeveelheid calorieën/energie nog steeds behoorlijk is. Wil je perse afvallen en is er geen indicatie om je bloedsuikers in de gaten te houden dan is dit product dus niet effectief.
Ben je gemotiveerd om het Atkins dieet te volgen doe dat dan niet zonder advies van een diëtist. Veel diëten zijn eenzijdig en kunnen op specifieke gebieden tekorten veroorzaken.

Dit vind je misschien ook leuk...