Behandeling Manie – 1900

Bij de behandeling manie, groote opgewektheid of neiging tot uitspattingen kan gestichtsbehandeling moeilijk ontbeerd worden. Onrustige zieken komen niet zelden betrekkelijk spoedig tot bedaren, wanneer men er in slaagt hen het bed te doen houden.

Blijkt bedrust alleen daartoe onvoldoende, dan bewijzen lauw-warme baden, die echter in geen geval met koude overgietingen samen mogen gaan, ook hier niet zelden goede diensten. Sulfonal is herhaalde kleine giften doet in vele gevallen den bewegingsdrang eveneens verminderen.

Behandeling Manie
Behandeling Manie

Hierboven en hieronder foto’s uit de oude doos. Het betreft foto’s uit oude leerboeken toen het herkennen van psychiatrische ziektebeelden nog op deze manier werd gedaan. Tegenwoordig ondenkbaar.

Behandeling Manie
Behandeling Manie

Meer nog tot dat doel is een subcutane injectie van hydrochloras hyoscini aan te bevelen. Vaak werkt bij de behandeling manie ook een korte, niet langer dan een paar uur voortgezette afzondering zeer kalmerend.

Slapeloosheid wijkt somtijds voor ergotine of cornutum; sommigen bevelen hyoscyamine daartegen aan. Blijft de agrypnie niettegenstaande deze middelen voortbestaan, dan beproeve men de werkzaamheid van chloralhydraat, of paraldehyd.

Bij de behandeling manie is een versterkend dieet en het gebruik van roborantia zijn op hunne plaats; bij collaps: aether, digitalis, coffeine. Alcoholica zijn onder elken vorm, evenals koffie en thee, te verbieden.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *