De diagnose antisociale persoonlijkheidsstoornis heeft een lange geschiedenis en is onder verschillende noemers in vrijwel alle psychiatrische classificatiesystemen en handboeken terug te vinden. Andere namen zijn bijvoorbeeld psychopathie, sociopathische persoonlijkheid en dissociale persoonlijkheidsstoornis.
Elders op deze website kunt u een uitgebreide diagnose en beschrijvingen vinden van de Stoornis antisociale persoonlijkheidsstoornis waar onderstaande Casus antisociale persoonlijkheidsstoornis betrekking op heeft.
Onderstaande Casus antisociale persoonlijkheidsstoornis is een willekeurige beschrijving. Elke overeenkomst met de realiteit is volstrekt toeval.
Casus Antisociale Persoonlijkheidsstoornis
Theo is een jongen die opgroeit als enig kind in een gezin waar zijn dominante vader de hoofdrol speelt. Zijn Pa had losse handjes en sloeg Theo regelmatig. Ook werd hij als puber opgesloten als hij kattenkwaad had uitgehaald en toen hij gevochten had op school kreeg hij er met een riem van langs. Zijn moeder zag het maar deed er niks aan. Ze kreeg zelf trouwens ook regelmatig een pak slaag van Pa, soms zonder enige reden.

Als puber gaat Theo fiks over de grenzen van het toelaatbare. Hij steelt alles wat los en vast zit, is een vechtersbaas en richt regelmatig vernielingen aan. Op school maakt hij er een potje van en op zijn 14e is hij vaker in het clubhuis van zijn supportersvereniging te vinden dan op school.
Als hij voor de zoveelste keer apparatuur steelt word hij van school gestuurd. Dat vind hij eigenlijk wel prima. Hij loopt van huis weg en trekt in bij een oudere kennis die ook bij de supportersvereniging zit. Vanaf dat moment gaat het pas echt mis. Ze handelen in drugs, maken zich schuldig aan heling en gebruiken regelmatig geweld tegen mensen van wie ze nog geld tegoed hebben.
Als hij een meisje tegenkomt dwingt hij haar tot prostitutie. Hij ronselt ook nog een vriendinnetje van haar en zet ze aan het werk in hetzelfde pand waar hij zelf ook woont. Als het vriendinnetje er mee wil stoppen sluit hij haar op in het pand en na een ontsnappingspoging slaat hij haar zo erg in elkaar dat ze in coma raakt. Uiteindelijk overleeft ze het maar is blind aan één oog, heeft schade aan haar ruggenwervel en is ernstig getraumatiseerd.
Theo wordt gearresteerd en voor de rechter gebracht. Hoewel de mishandeling al genoeg is voor een zware straf komt er nog veel meer naar boven en hij draait voor 3 jaar de gevangenis in waarna hij ook nog een lange periode tbs krijgt.
Hij krijgt langdurig therapie en naar jaar of zes krijgt hij enig inzicht in zijn gedrag. Het is moeilijk voor hem om zich te verplaatsen in zijn slachtoffers en bovendien komen zijn eigen trauma’s naar voren uit zijn jeugd. Vooral het feit dat zijn moeder nooit iets gedaan heeft zit hem enorm dwars.
Dat feit helpt hem echter op de lange duur ook om toch inzicht te krijgen in het leed dat hij anderen heeft aangedaan. Uiteindelijk komt hij vrij maar krijgt nog jarenlang begeleiding van zijn behandelaar en de reclassering.
Als hij begin dertig is start hij een eigen bedrijf waarna er veel in zijn situatie verandert. Hij past zich noodgedwongen aan de regels en wetten aan waardoor hij zelf ook rustiger word en weer vertrouwen krijgt in de maatschappij.
Als hij succesvol is in zijn zaak ziet hij de waarde hiervan in en uiteindelijk loopt het goed af met Theo. Hij weet zelfs een weer een intieme relatie op te bouwen.
Geef een reactie