Casus – Dwang Obsessieve Compulsieve Stoornis

hieronder een voorbeeld casus dwang obsessieve compulsieve stoornis. Ook wel dwangstoornis of OCD. Deze casus is volstrekt verzonnen. Enige overeenkomst met bestaande cliënten berust op toeval.

Mevrouw Meulenbelt heeft zich kort geleden ziek gemeld op haar werk. Het lukt allemaal niet meer en thuis gaat het ook al goed. Mw heeft geen tijd meer voor haar gezin en heeft klachten die op overspannenheid lijken. Bij de huisarts gekomen lijken er in eerste instantie geen klachten of problemen. Mw is lichamelijk gezond en functioneert feitelijk prima.

Maar de huisarts gaat eens flink doorvragen komt de aap uit de mouw: mw is een groot deel van haar tijd bezig met het wassen van haar handen. Ze is soms wel anderhalf uur bezig om haar handen te wassen en kan er niet mee stoppen.

Ze wast minutieus haar handen, eerst links, dan alle vingers, dan de binnenkant en dan de buitenkant. Vervolgens de rechter hand, weer alle vingers, dan de binnenkant, dan de buitenkant. Vervolgens afspoelen, keer op keer, om al de zeep en het vuil er af te spoelen. Met een borstel doet ze alles nog een keertje na.

Mw weet ergens wel dat er iets ongezonds is aan het gedrag maar ze kan er weinig aan doen en vind het wassen van haar handen ook wel heel erg belangrijk. Haar kinderen zouden immers ziek kunnen worden. Zodra ze wil stoppen met het wassen van haar handen krijgt ze hele erg gedachten over de dood van haar kind.

Ze moet dan wel verder gaan anders blijft ze met die angstige gedachtes in haar hoofd zitten. Daardoor is ze uren per dag kwijt aan het wassen van haar handen.

Ze gaat in therapie en als snel komt naar boven dat mw het idee in haar hoofd heeft dat ze chloor aan haar handen heeft en dat haar zoontje daar aan zou kunnen overlijden. Ze had in een krant een artikel gelezen dat een 5 jarig kind was overleden aan chloor die ze uit een fles had gedronken.

Dwang Obsessieve Compulsieve Stoornis
Dwang Obsessieve Compulsieve Stoornis

Mw heeft zelf ook een kind van 5 en is nu bang haar zoontje te vergiftigen. Het gezonde verstand heeft geen enkele kans: het feit dat mw nergens chloor heeft staan of dit aan haar handen kan krijgen is geen argument, ze blijft haar handen wassen.

Het argument om er mee door te gaan is dat ze met die paar minuten handen wassen haar kind (en overige familie) kan beschermen en dat het die paar minuten wel waar is. Het risico is te groot om er mee te stoppen. Ondanks de problemen die het haar oplevert gaat ze maar door met haar handen wassen. Het kost maanden therapie om het uiteindelijk een beetje onder controle te krijgen.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *