Wat is het cliëntenperspectief herstelondersteunende zorg? Iedereen wil wonen, werken, leven en liefhebben in zijn leven en in de maatschappij. Dat geldt daarmee ook voor een cliënt
Cliëntenperspectief Herstelondersteunende Zorg
Een cliënt
- Heeft een idee van de toekomst.
- Kijkt ergens naar uit.
- Heeft verantwoordelijkheidsgevoel.
- Heeft een idee over zingeving aan zijn leven.
Als een zorgverlener dit voor ogen houdt, denkt hij aan het perspectief van de cliënt: het cliëntenperspectief herstelgerichte zorg
Hoe te verplaatsen in het cliëntenperspectief herstelondersteunende zorg?
Om te denken vanuit het cliëntenperspectief is als eerste nodig om vooruit te denken. Geloof dat jouw cliënt krachten heeft en dat er altijd kansen zijn. Ga niet uit van ervaring. Ervaringen doen geen voorspellingen met 100% garantie en ontnemen de dromen van een cliënt. Het zou zonde zijn dit te laten schieten. Zij moeten voorbij deze Valkuil komen.
Ten tweede is het nodig om aan te sluiten op de cliënt als mens met zijn ideeën, gedachten, toekomstbeeld enzovoorts. Vraag Wat hij wil, sluit aan en geef zo jullie beiden de kans om samen te Werken aan herstel.
Tot slot heeft de cliënt krachten.
Cliëntenperspectief herstelondersteunende zorg: Krachten
Er zijn zes krachten. Werk hiermee.
Krachtprincipes
- Mensen hebben altijd een capaciteit om te herstellen en om hun leven weer op te pakken.
- De focus ligt op individuele krachten in plaats van op tekortkomingen.
- De cliënt is de regisseur in het partnerschap met de zorgverlener.
- Het partnerschap is primair en essentieel.
- De voorkeur voor een werkplek ligt in de samenleving.
- De gemeenschap is een oase aan informatiebronnen.

De zes krachten nader uitgelegd
Mensen hebben altijd een capaciteit om te herstellen en om hun Leven weer op te pakken. Iedereen heeft altijd een kracht. Bij een cliënt die net opgenomen is, kan de capaciteit wat kleiner zijn dan bij iemand die bijna naar huis mag. Een cliënt kan aangeven hoeveel capaciteit er is.
De focus ligt op individuele krachten in plaats van op tekortkomingen. Iedereen heeft individuele interesses, aspiraties en krachten. We doen waar we goed in zijn, wat we leuk vinden en wat betekenisvol voor ons is. Dat geldt ook voor de cliënt. Focus op zijn krachten om motivatie te ondersteunen.
De cliënt is de regisseur in het partnerschap met de hulpverlener. Hulpverleners mogen niets doen zonder instemming van de cliënt en zijn betrokkenheid. De cliënt bepaalt wat hij nodig heeft en wat hij wil. Vaak kom je dan uit op een baan, een opleiding en huisvesting. Hulp die hierop aansluit, is ondersteunend.
Het partnerschap is primair en essentieel. Een goede relatie tussen cliënt en hulpverlener zorgt voor succes. Ga maar bij jezelf na: als jij werkt in een prettig team, Werk jij ook vaak beter.
De voorkeur voor een werkplek ligt in de samenleving. Herstellen is weer kunnen leven in de maatschappij met een aandoening. Door de samenleving te betrekken tijdens het klinisch en persoonlijk herstel verliest de cliënt geen contact met de maatschappij. Daarnaast wordt hij voorbereid op het weer leren leven in de maatschappij.
De gemeenschap is een oase aan informatiebronnen. De gemeenschap geeft hulp en ondersteuning. Denk hierbij aan voorzieningen en diensten. En de gemeenschap geeft middelen voor kwaliteit van het leven. Voor de een is dat sport, voor de ander is dat een buurthuis.
Wat is het resultaat van het gebruik van het cliëntenperspectief herstelondersteunende zorg?
Perspectief geeft hoop, leven, vertrouwen. De mens in de cliënt komt tot bloei.
Als de hulpverlener denkt vanuit het cliëntenperspectief herstelondersteunende zorg dan kan hij de cliënt ondersteunen op een manier die past bij hem. Dit zal zijn herstel versterken. De cliënt leert te streven naar zijn eigen leven, zodat hij dit ook kan leiden.
Geef een reactie