Diabetes en het Metaboolsyndroom

Diabetes type 2 en het metaboolsyndroom zijn verschillende dingen. Het metaboolsyndroom is echter wel een voorbode van diabetes type 2, ook wel ouderdomssuiker genoemd. Voor mensen met het metaboolsyndroom is de kans op het krijgen van diabetes type 2 sterk verhoogd tot meer dan drie keer. Bij het metaboolsyndroom is weliswaar sprake van verstoorde bloedsuikerwaarden maar het proces is nog omkeerbaar.
Door jarenlang calorierijk te eten en weinig te bewegen raken belangrijke organen als de lever en de alvleesklier uitgeput. De stofwisseling verloopt minder efficiënt en vetten en suikers worden daardoor minder goed afgevoerd dan normaal. Terwijl het lichaamsgewicht toeneemt, wordt de bloeddruk hoger en ontstaat een voorstadium van diabetes type 2. Het lichaam is dan minder gevoelig voor insuline, dat de bloedsuikerspiegel regelt.

Diabetes type 2 en het metaboolsyndroom

Heb je eenmaal diabetes type 2 dan reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Dat is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. De insuline is als het ware onzichtbaar, en kan zijn werk niet doen. Daardoor blijft er te veel suiker in je bloed zitten. Eerst maakt het lichaam extra insuline aan, maar na verloop van tijd steeds minder. Buikvet is daarbij een beïnvloedende factor.

Gezond-versus-ongezond

Kenmerken metaboolsyndroom:

1 een buikomvang bij mannen > 102 cm en bij vrouwen > 88 cm
2 nuchter bloedglucosegehalte > 6,1 mmol/l
3 triglyceride > 1,7 mmol/l
4 nuchter hdl bij mannen < 1,0 mmol/l; bij vrouwen: < 1,3 mmol/l
5 bloeddruk > 130/ > 85 mmHg (1)

Kort samengevat: Een dikke buik, foute bloedsuikers, verstoorde cholerolhuishouding en te hoge bloeddruk.

Heb je het metaboolsyndroom dan is afvallen en gezond eten de beste manier om het proces om te keren. Met name buikvet, vet rond de organen en de aderen in combinatie met te zoet eten met te veel koolhydraten zorgen voor een verstoring van de bloedsuikerspiegel die op termijn schade kunnen opleveren aan de lever en de alvleesklier.

De volgende fasen is diabetes type 2. Kenmerken van diabetes type 2 zijn:

1 Dorst en veel plassen
2 Vermoeidheid
3 Last van de ogen zoals roodheid en branderigheid, dubbelzien en slechten zien (wazig)
4 Slecht genezende wondjes (duur lang maar ze genezen wel)
5 Kortademigheid of pijn in de benen bij het lopen (vermoeidheid in de onderbenen)
6 Infecties die vaak terugkomen zoals blaasontsteking, buitenoorontsteking etc.

Diabetes type 2 is onomkeerbaar maar het is wel te beheersen. Ik spreek nu even uit eigen ervaring. Ik eet weinig koolhydraten en geen toegevoegde suikers. Het is mijn streven om nul % toegevoegde suikers te eten. Moeilijk maar je komt een heel eind. Ik heb mijn suikergebruik stapsgewijs teruggebracht van ruim 3 kilo per maand tot hooguit een ons. Ik heb het dan over het eten van zoetigheid, snoep, koekjes (met pakken tegelijk beken ik met het schaamrood op de kaken) veel suiker in koffie en thee, frisdrank, kant en klaar producten waar altijd suiker in zit zoals pastasauzen, knoflooksaus, ketchup, ketjap, BBq sauzen en ga zo maar door. Ik at veel Cruesli waar enorm veel suiker in zit, soms tot 30 gram suiker per 100 gram. Nu sta ik eindeloos etiketjes te spellen, doe ik zoetjes in de koffie en thee, drink ik light dranken, eet ik nul koekjes en andere zoete  producten, maak ik zelf mijn pastasaus en koop ik alleen maar bewerkte producten als ik zeker weet dat er geen suiker in zit. Mijn bloedsuikers zijn stabiel rond de 6 en ik hoef geen medicatie te slikken. De kans dat ik dat over een aantal jaren wel moet is relatief groot maar voorlopig gaat het prima.

Het kan dus wel maar je moet er flink moeite voor doen. Ik was bijvoorbeeld een enorme brood-eter. Ook dat is slecht voor je bloedsuikers. Nu dus knäckebröd en af en toe bij wijze van verwennerij een meergranenbol of een mueslibol. Dat zijn nu mijn gebakjes. Verder voldoende bewegen en afvallen. Afvallen gaat vanzelf als je geen toegevoegde suikers meer eet en altijd minder calorieën inneemt dan je nodig hebt. Het gaat langzaam (kilootje per maand) maar je valt absoluut af. Doe je dat niet dan krijg je zonder enige twijfel diabetes type 1 of insulineafhankelijke diabetes. Dan moet je dagelijks insuline spuiten en is er onherstelbare schade aan je lichaam aangericht.

Die ellende is dus met wat simpele leefregels te voorkomen. Heb je kinderen zorg dan dat ze geen of heel weinig frisdrank drinken, gezond eten zoals volkorenbrood, groente, weinig zoetigheid en zo weinig alcohol als mogelijk. Het kan gerust allemaal maar altijd met mate. De schijf van 5 is onder normale omstandigheden het aangewezen middel om dit soort ellende buiten de deur te houden.

Vreselijk toepasbaar cliché: voorkomen is beter dan genezen …

Dit vind je misschien ook leuk...