Diabetes Type 1 en 2 in de Psychiatrie

Diabetes type 2 komt opvallend vaak voor in de psychiatrie en veel mensen krijgen hiervoor medicatie zoals metformine. De precieze oorzaak hiervan is nog niet achterhaald maar het volgende is duidelijk: Een aantal antipsychotica zoals Leponex en Zyprexa hebben de vervelende bijwerking dat mensen er van aankomen.

Dit is niet een rechtstreeks gevolg van de medicatie maar komt bijvoorbeeld omdat mensen die dit soort medicatie nemen veel vaker trek hebben in eten. Verder zie ik zelf op de afdelingen veel verveling gepaard gaande met een gebrek aan motivatie om af te vallen.

Daardoor word er flink gesnoept en gesnaaid. Gevolg is overgewicht wat vaak gepaard gaat met insuline-onafhankelijke diabetes. Hierdoor zie je vaak medicatie zoals metformine op de medicijnlijsten voorkomen. Voor mensen in de psychiatrie verblijven of er werken is het dus zaak om goed op de hoogte te zijn van de verschillende symptomen en kenmerken van deze ziekte.

Diabetes Type 2 is in ieder geval te voorkomen.
Diabetes Type 2 is in ieder geval te voorkomen.

Tevens kan het geen kwaad scherp te letten op eetgewoonten om er voor te zorgen dat mensen geen overgewicht ontwikkelen. Voorlichting en inspanningen vanuit de instelling om voor gezond voedsel en fruit te zorgen zijn een basis van waaruit verder gewerkt kan worden.

Diabetes Type 1

Wat is het?

Bij mensen met diabetes type 1 werkt de alvleesklier niet goed; die maakt geen insuline meer aan. Bij wie komt het voor?

Diabetes type 1 komt op alle leeftijden voor. De meeste mensen krijgen het al op jonge leeftijd. Melden jonge mensen (jonger dan 30 jaar) klachten als veel plassen, extreme moeheid of gewichtsverlies, dan is de kans groot dat ze diabetes type 1 hebben.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van diabetes type 1 is nog niet bekend. Een kind van een moeder met diabetes type 1 heeft een verhoogd risico van 1-2% om voor het 25e jaar hetzelfde type diabetes te ontwikkelen. Het risico is ongeveer driemaal zo hoog als de vader deze aandoening heeft en nog hoger als beide ouders diabetes type 1 hebben.

Wat zijn de klachten?

Mensen met type 1 diabetes:

  • Hebben veel dorst.
  • Moeten vaak plassen (ook ’s nachts).
  • Vallen af.
  • Voelen zich zwak of vermoeid.

In ernstige gevallen treedt verzuring van het lichaam op. Dat uit zich in een zoete appeltjesgeur van de adem en het zweet. Mensen kunnen zich dan misselijk en ziek voelen. Bij vrouwen kan er sprake zijn van steeds terugkerende jeukende witte vloed.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De klachten ontstaan vrij plotseling, binnen een paar weken. Diabetes type 1 wordt daarom meestal snel ontdekt. De diagnose wordt uiteindelijk gesteld door middel van bloedonderzoek.

Hoe is het te behandelen?

Wie diabetes heeft, zal er zelf veel aan moeten doen. Diabetes type 1 is niet te genezen; wel is het te reguleren zodat u er zo min mogelijk klachten nu en op langere termijn van ondervindt. Omdat mensen met diabetes type 1 zelf geen insuline aanmaken, moeten ze zichzelf één tot meerdere malen per dag insuline toedienen met behulp van de insulinepen.

Een ander hulpmiddel is de insulinepomp. Daarnaast is het belangrijk een aantal leefregels in acht te nemen. Mensen met diabetes moeten letten op het aantal koolhydraten dat ze innemen (die worden immers omgezet in glucose). Ook doen ze er goed aan regelmatig te bewegen en gezond en regelmatig te eten. Hoe je leeft, heeft grote invloed op de klachten van de diabetes.

Diabetes Type 2

Wat is het?

Bij mensen met diabetes type 2 maakt het lichaam te weinig insuline aan en/of het lichaam reageert minder goed op insuline. Diabetes type 2 heeft een ‘progressief verloop’: in de loop van de tijd neemt de functie van de alvleesklier geleidelijk af.

Bij wie komt het voor?

Diabetes type 2 komt op alle leeftijden voor, maar ontstaat meestal op oudere leeftijd. De laatste jaren krijgen ook steeds meer mensen jonger dan 30 diabetes type 2. Waarschijnlijk hangt dit samen met voedselpatroon en overgewicht. Uit verschillende Nederlandse onderzoeken blijkt dat diabetes type 2 vaker voorkomt bij allochtonen dan bij autochtonen. Vrouwen hebben het hoogste risico.

Wat is de oorzaak?

In veel gevallen is overgewicht de oorzaak. Ook is er waarschijnlijk een erfelijke component.

Wat zijn de klachten?

Mensen met diabetes type 2:

  • Hebben last van vermoeidheid.
  • Een droge mond.
  • Wazig zien en infecties.
  • Ook dorst en veel plassen komen voor.

Bij vrouwen kan er sprake zijn van steeds terugkerende jeukende witte vloed, en bij mannen een steeds terugkerende jeukende ontsteking van de eikel van de penis.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Dit duurt meestal wat langer. De klachten die bij diabetes type 2 horen, treden meestal niet plotseling op en kunnen ook andere oorzaken hebben. Daarom wordt type 2 diabetes niet altijd meteen herkend. De diagnose wordt uiteindelijk gesteld door middel van bloedonderzoek.

Hoe is het te behandelen?

De behandeling van diabetes type 2 heeft niet alleen tot doel de bloedglucose zo normaal mogelijk te houden, maar ook het bereiken/behouden van een gezond gewicht, het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed en het verlagen van de bloeddruk.

Mensen met diabetes type 2 krijgen meestal medicijnen in de vorm van tabletten en krijgen adviezen over voeding en beweging. Het is nodig om de hoeveelheid voeding (koolhydraten) in evenwicht te brengen met de glucoseverlagende medicijnen. En omdat mensen met type 2 vaak te zwaar zijn, krijgen ze meestal adviezen om af te vallen (minder calorieën eten, meer bewegen).

Omdat de functie van de alvleesklier in de loop van de tijd geleidelijk afneemt, zal de behandeling regelmatig bijgesteld moeten worden. Het kan zijn dat mensen met type 2 op den duur ook insuline moeten spuiten.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *