Geraffineerde Koolhydraten en Depressie

Geraffineerde koolhydraten verhogen het risico op een depressie. Een dieet met veel geraffineerde koolhydraten kan tot een verhoogd risico op depressie leiden bij vrouwen na de menopauze. Dat blijkt uit een studie van Columbia University Medical Center.

De onderzoekers gebruikten een Amerikaanse studie van de National Institutes of Health, die van 1994 tot 1998 meer dan zeventigduizend vrouwen na de menopauze onderzochten.

Geraffineerde koolhydraten zitten in wit brood, witte bloem, pasta, koekjes of producten met veel suiker. Je lichaam verbrandt de glucose razendsnel, wat je een energieboost geeft, maar ook je suikerspiegel zeer snel doet stijgen.

Wanneer een product wordt bewerkt, gaat de voedingswaarde van dat product achteruit en verliest het gezonde voedingsstoffen. Zo is de graankorrel van een wit graanproduct – zoals witte rijst – zo bewerkt dat de voedingsrijke zemel en kiem niet meer aanwezig zijn. Witte rijst bevat dus dezelfde koolhydraten als zilvervliesrijst, maar wel veel minder voedingsstoffen zoals vezels, vitaminen en mineralen.

Hetzelfde geldt voor producten met geraffineerde suikers zoals koek, snoep, ijs en frisdrank. Deze producten bevatten in principe hetzelfde suiker als fruit maar bevatten door het bewerken (bijna) geen andere voedingsstoffen meer. We noemen dit ook wel lege calorieën, vrije suikers of producten met toegevoegd suiker.

Geraffineerde koolhydraten verhogen risico op depressie
Geraffineerde koolhydraten verhogen risico op depressie

Ze keken naar de glycemische index, de glycemische lading, de soorten koolhydraten die werden gebruikt en depressie. De glycemisch index is een maat die aangeeft hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. De glycemische lading zegt iets over de snelheid waarmee dat gebeurt.

Bloedsuikerniveau

De consumptie van geraffineerde koolhydraten, die onder meer in wit brood, witte rijst, frisdrank en koek zitten, zorgt voor een verhoogd bloedsuikerniveau, afhankelijk van het type voedsel dat is gegeten. Hoe geraffineerder de koolhydraten, hoe hoger de score op de glycemische index.

Deze koolhydraten zorgen voor een hormonale respons in het lichaam om het bloedsuikerniveau weer omlaag te krijgen. Deze reactie kan ook stemmingswisselingen, moeheid en andere symptomen van depressie veroorzaken.

Risico

De onderzoekers ontdekten dat de hoge mate van geraffineerde koolhydraten, gecombineerd met suikers en geraffineerde granen, gelinkt kan worden aan een verhoogd risico op depressie. De inname van vezels, volkoren graan, groente en fruit zonder sappen, zoals banaan en avocado, werd gelinkt aan een lagere kans op depressie.

Dit suggereert dat diëten ook kunnen dienen als een behandelmethode en ter preventie van depressie. Verder onderzoek is nodig om de potentie hiervan te ontdekken, en wat het effect ervan is op andere bevolkingsgroepen.

Bron: Nu.nl – 7 augustus 2015

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *