De geschiedenis van deze websie

Veel geschiedenis op deze site, maar laten we niet vergeten dat deze site ook een geschiedenis heeft. De site begon ooit als onderdeel van mijn homepage op home.hetnet/netperk

1e homepage Het Oude Gesticht

1e homepage Het Oude Gesticht

Toen ik in 1996 in mijn eerste leerjaar zat van de opleiding voor psychiatrisch verpleegkundige (de good-old  “B-opleiding”) liet mijn toenmalige werkbegeleidster haar oude leerboek zien. Ze zat al zo’n 45 jaar in het vak en ik wist niet wat ik zag toen ik het boek bekeek. Zij had gewoon bijna een ander vak geleerd.

Ik herkende geen enkel ziektebeeld. Om nog maar niet te spreken over haar aftekenboekje waarin taken stonden als punniken, knopen aanzetten, strijken etc. Helaas wilde ze haar boek niet weggeven of verkopen. Toen ik een paar jaar later op internet naar een verhandeling over Jung zocht vond ik op www.boekwinkeltjes.nl zomaar een heel assortiment oude leerboeken van 1902 tot en met heden. Ik heb er toen een paar besteld en zo is het balletje gaan rollen. Ondertussen heb ik een metertje of 4 aan boeken. Niet alleen leerboeken maar ook over allerlei andere onderwerpen de psychiatrie betreffende.

Indertijd had ik een homepage en ik besloot wat artikeltjes over de psychiatrie op het internet te zetten. Ik kreeg relatief veel bezoekers (ten opzichte van de 3 per week voor mijn homepage) en al snel had ik een stuk of dertig artikelen op mijn “site” staan.
Ik besloot een domeinnaam aan te vragen en binnen de kortste keren was Het Oude Gesticht geboren. Toen nog een .nl domein.

Ik vond het een prachtige site maar niet iedereen dacht er zo over. In een artikeltje op de website van de Psy kreeg ik daarover ook commentaar. Ergens anders op internet werd ik een “welwillende HTML-amateur genoemd. Maar ik kon ze geen ongelijk geven. Het was een zogenaamde ‘platte pagina’ met wat plaatjes en interne links. Maar ja, heel wat miljonairs zijn klein en simpel begonnen, dus ik ben toch wel trots op die oude pagina.

Gelukkig heb ik die site nog ergens in een map op mijn pc staan. En daar mogen jullie van meegenieten. 2 voorbeelden heb ik ‘screen-geschoten’, de voorpagina en een voorbeeld van een subpagina. Ik had die pagina’s met bloed zweet en tranen in elkaar geknutseld want ik ben allerminst een whizzkid. Het was vooral een hele klus om die kolommen in de juiste afmeting te krijgen. Foto’s plaatsen lukte alleen als ik er één plaatste en die dan centreerde.

Anders ging de hele boel verschuiven en kon ik weer overnieuw beginnen. Verder een gratis gastenboek, webtellertjes en een aanpalend weblog. Nachtenlang heb ik volgend de “trial and error” methode eindeloos met html code zitten prutsen tot alles uiteindelijk netjes op zijn plek stond.

De subpagina

De subpagina

Na verloop van tijd wilde ik iets anders, professioneler met name. Want eerlijk gezegd kwam die kritiek van de Psy toch wel binnen. Je besteed een pak tijd aan zo’n site, bent van mening dat het om de inhoud gaat en dan komt er een willekeurige webredacteur, nog wel eentje uit  het vak, en die kraakt de buitenkant af. Bovendien vond hij ook nog dat er te weinig plaatjes op de site stonden.
Dat deed wel een beetje de deur dicht. In stilte zag ik hem een stripboekje lezen op de plee met een boterham met pindakaas naast de pot.

En dus kocht ik een voor 50 eurie’s een programmaatje om een website te bouwen. Wat een draak van een programma zeg, daar kon ik echt helemaal niks mee. Ik weet niet eens meer hoe dat programma heette, pardoes verdrongen denk ik. En aldus ging ik verder zoeken naar mogelijkheden om er een mooie taart van te maken. De zoektocht leverder weinig op en ik begon me neer te leggen bij de platte, door stripverhaal lezende internet redacteuren afgekraakte ”homepage over de psychiatrie”. Maar als de nood het hoogst is, is de redding nabij.

Het oude Oude Gesticht

Voorpagina Het Oude Gesticht.com

Ik kwam namelijk een barmhartige Samaritaan tegen. Een collega met grote talenten op het gebied van internet schoot me te hulp en HEt Oude Gesticht .com was geboren. Hij zag er veel mooier uit dan ik wilde maar toen was dat nog supertrendy. In die tijd had je allemaal zogenaamde “flash-sites”, supermooi en gelikt maar ook traag als dikke stront. Mijn site zag er mooi uit en was supersnel door zijn relatieve eenvoud. Ik was er beretrots op en ging hard aan het werk om de boel te vullen met meer en relevante artikelen over het beoogde onderwerp.
En sindsdien was de boel aan het groeien en groeien. Toen ik de eerste dit stukje schreef stonden er zo’n 140 artikelen op en bijna 400 foto’s. Meer dan 1100 tags en dagelijks rond de 600 bezoekers.

hog totaal artikel

Artikelpagina Het Oude Gesticht.com

Alles goed en wel tot mijn barmhartige samaritaan zijn lauweren tevoorschijn haalde en de pijp aan maarten gaf. Hij liet me zitten met een website waar ik niks mee kon. Ik ben gemiddeld handig met computers maar het zogenaamd ‘back-office’ is dikke mist voor me. En dus liep de boel een beetje dood.
Uiteindelijk heb ik op een forum wat vragen gesteld en ik kreeg antwoord van iemand die achter de schermen van mijn website kon kijken. Die vond het back-office net zo onbegrijpelijk als ik en adviseerde een totaal nieuwe website. Voor een paar centen bracht hij alles voor elkaar en sinds 15 augustus 2015 is de site weer up te date en running als vanouds. Bovendien is hij geschikt voor mobiele divices en dus kunnen de studenten en leerlingen nu online met hun mobieltjes in de klas goede sier maken met de wetenswaardigheden op deze prachtige site.

Het was ooit mijn doel om een “respectabele bron van informatie’ te worden op he web op het gebied van de psychiatrie. Sinds mijn site genoemd word in de Canon voor de sociale zorg heb ik dat doel wel gehaald denk ik.

Hoewel een wetenschappelijk basis voor de informatie op deze site ontbreekt kun je er genoeg (laagdrempelige) informatie vinden om jezelf een beeld te vormen van de geschiedenis van de psychiatrie sinds het einde van 1800. Het is mijn doel die periode uit te breiden en ook op het gebied van de hedendaagse psychiatrie relevante en toegankelijke informatie te laten zien.

Want toegankelijkheid is nog altijd een heikel punt bij dit soort onderwerpen. Er is genoeg informatie te vinden maar het zijn vaak lappen tekst op ingwikkelde wetenschappelijke en semi-wetenschappelijke sites. Het is mijn doel om dezelfde informatie in hapklare brokken neer te leggen op het web. Geprikkeld door de onderwerpen kunnen mijn bezoekers dan verder doorzoeken naar de diepere achtergronden in de complexere websites.

Waarvan akte.
Bij de realisatie van Het Oude Gesticht Versie 3.0
Diemen, 16 augustus 2015

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie