Psychiatrie Museum Grombaard – Amersfoort

Met Psychiatrie Museum Grombaard is er een relatief nieuw museum onder de zon, en schild, zou ik moeten zeggen, maar dat is slechts een hele matige grap. Een aantal oud medewerkers heeft zich tot taak gesteld het nodige medische erfgoed veilig te stellen en voor het publiek bereikbaar te maken en dat heeft geleid tot Psychiatriemuseum Grombaard.

Hieronder een stukje tekst van hun website:

De start van Zon & Schild – op 1 december 1930 werden de eerste patiënten opgenomen en de officiële opening door koningin Emma vond plaats op 28 mei 1931 – droeg alle kenmerken van het destijds verzuilde Nederland. Vrijwel elke levensbeschouwelijke richting wilde in die tijd onderwijs,

Psychiatrie Museum Grombaard - Amersfoort
Psychiatrie Museum Grombaard – Amersfoort

De start van Zon & Schild – op 1 december 1930 werden de eerste patiënten opgenomen en de officiële opening door koningin Emma vond plaats op 28 mei 1931 – droeg alle kenmerken van het destijds verzuilde Nederland. Vrijwel elke levensbeschouwelijke richting wilde in die tijd onderwijs, gezondheidszorg en nog veel meer binnen de eigen kring vorm geven.

Zo ontstond Zon & Schild als het eerste psychiatrisch ziekenhuis van de zuil van de Nederlands Hervormde Kerk. De documentatie daarover geeft niet alleen een beeld van de toenmalige opvattingen over de zorg voor psychiatrische patiënten, maar biedt ook een aardig kijkje in de cultuur van de zuil van de NH-Kerk van destijds.

Het psychiatriemuseum Grombaard geeft een globale schets van de ontwikkelingen door de eeuwen heen en richt zich verder met name op de ontwikkelingen vanaf de start van psychiatrisch ziekenhuis Zon & Schild. Bij een bezoek aan het museum is onder meer te zien hoezeer in de beginjaren van Zon & Schild de aandacht voor soma en psyche samenvielen.

Een opname hield daarom altijd in dat gestart werd met bedverpleging. Aardig ook is om te zien dat die aandacht voor soma en psyche samen in de jaren 50 en 60 verdween om recent weer terug te keren. Behalve gevisualiseerde ontwikkelingen, instrumenten en andere objecten die helpen een beeld te vormen van hoe het destijds was en welke ontwikkelingen te zien waren geven de medewerkers bij een bezoek aan het museum ook een mondelinge toelichting.

Een historische bibliotheek is in ontwikkeling. Net als een aparte stand over Zon en Schild in oorlogstijd.

Contact

  • Email: w.buwalda2@kpnplanet.nl of hafc@xs4all
  • Website: Grombaard.nl (ongeldige https)

Openingstijden

  • Elke maandag van 13:30 – 16:00 uur.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *