Hersentraining voor mensen met schizofrenie


Een spelletje waarmee je je hersenen kun trainen op de iPad, ontwikkeld en getest door de University of Cambridge, verbetert mogelijk het geheugen van patiënten met schizofrenie. Het spelletje helpt hen in het dagelijks leven.

Dat concludeert onderzoekster Barbara Sahakian in het tijdschrift Philosophical Transactions.

Uit het onderzoek blijkt dat Wizard, een spelletje voor de iPad, het episodisch geheugen (korte termijn geheugen) verbetert. Het episodisch geheugen is wat je bijvoorbeeld gebruikt om je te herinneren waar je de auto hebt geparkeerd in een parkeergarage of waar je je sleutelt hebt gelaten bij thuiskomst. Juist dit specifieke geheugen is vaak aangedaan bij patiënten met schizofrenie.

Het spelletje is het resultaat van een negen maanden durende samenwerking tussen psychologen, neurowetenschappers, een professionele spelletjesontwikkelaar en mensen met schizofrenie. Deelnemers kunnen binnen een verhaal hun eigen karakter en naam kiezen en vooruitgang wordt beloond met extra activiteiten zodat de speler de vooruitgang ervaart onafhankelijk van het cognitieve trainingsproces.

Schizofrenie gaat gepaard met allerlei verschillende psychologische symptomen, variërend van veranderingen in gedrag tot hallucinaties en waanideeën. De psychotische symptomen kunnen vaak redelijk behandeld worden met medicatie, maar patiënten krijgen ook te maken met cognitieve beperkingen. In sommige gevallen zorgt dit ervoor dat mensen niet terug kunnen keren naar school of werk. Er bestaan nog geen medicijnen voor deze klachten, maar er zijn wel aanwijzingen dat training kan helpen.

Testen

Het testen van het spelletje gebeurde met 22 schizofreniepatiënten. De helft van hen speelde het spelletje in een periode van een 4 weken in totaal 8 uur. De controlegroep ging door met hun gewone behandeling. Na die vier weken bleek dat de patiënten die het spelletje gespeeld hadden significant minder fouten maakten en ook minder pogingen nodig hadden om iets te herinneren dan de controledeelnemers. Ook het plezier en de motivatie waren aanzienlijk groter.

Vervolgonderzoek met meer mensen is nodig om de resultaten te bevestigen. Ook moet dan gekeken worden of de verbetering van het episodisch geheugen ook zorgt voor een beter functioneren bij alledaagse activiteiten. Wellicht zijn er mogelijkheden om het spel bij de behandeling in combinatie met medicatie te gebruiken.

Bron: Nu.nl / Gezondheidsnet

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie