Herstelondersteunende Zorg – Visie

In dit artikel de uitgangspunten van herstelondersteunende zorg. Herstelondersteunende Zorg is een visie op zorg waarmee je beoogt een cliënt te ondersteunen in zijn herstel.

Herstelondersteunende Zorg is een visie op zorg waarmee je beoogt een cliënt te ondersteunen in zijn herstel.

Deze visie kent vier uitgangspunten:

  1. De cliënt is een persoon.
  2. De cliënt is de deskundige.
  3. Keuzevrijheid van de cliënt.
  4. Voorkom denken vanuit belemmeringen.

Elk punt dient het herstel van de cliënt. En elk punt laat zien met welke bril jij naar de cliënt en een situatie kan kijken. Hieronder worden de 4 uitgangspunten herstelondersteunende zorg nader toegelicht.

De cliënt is een persoon

De mens staat Centraal, niet de diagnose. De cliënt is meer dan zijn aandoening, namelijk een mens. Om de cliënt goed te helpen moet je niet de aandoening behandelen, maar de persoon ondersteunen.

Op deze manier leert de persoon zijn aandoening te begrijpen en ermee te leven. De aandoening is een onderdeel van de cliënt en niet andersom.

Als de mens centraal staat en hij regie heeft over zijn leven, dan kan hij:

  • Hoop vinden.
  • Zijn ervaring met de aandoening een plekje geven.
  • Pro-actieve stappen zetten om zijn herstel te bevorderen en te onderhouden.
  • Zijn leven boven zijn aandoening tillen.
  • Zijn leven waarderen.
  • Zich weer op de toekomst richten.

De cliënt is de deskundig

De cliënt is de deskundige in zijn eigen herstelproces. De cliënt leeft met de aandoening. Hij weet wat hij voelt en wat hij wil. De cliënt is dus de deskundige en heeft de regie in zijn eigen herstel.

Als hulpverlener ondersteun je de cliënt in zijn herstel. Bij deze samenwerking verschuift jouw rol als (klinisch) expert naar een partner van de cliënt.

De cliënt stelt zelf zijn doelen vast. Die doelen zijn altijd de uitgangspunten van alle aspecten van zorg en begeleiding

Keuzevrijheid van de cliënt

De cliënt heeft altijd de keuze. Met het geven van keuzemogelijkheden richt de cliënt zelf zijn herstel in. Laat merken dat de cliënt keuzevrijheid heeft. Dit versterkt zijn regie en autonomie in het herstelproces.

Met het geven van keuzes faciliteer je de cliënt in zijn herstelproces. Zorg ervoor dat de keuzevrijheid altijd aanwezig blijft en respecteer deze.

Voorkom denken vanuit belemmeringen

Voorkom denken vanuit belemmeringen om de mens in de cliënt betekenis te geven.

Begin niet bij de aandoening, maar bij de cliënt. Wie is de cliënt als mens en wat kan hij allemaal? Als je dat weet ontdek je de krachten van de cliënt. Door het inzetten van de krachten, versterk je het halen van successen.

Bij het ondersteunen accepteer je de gedachten van de cliënt. Het bevordert de cliënt te voelen dat hij iets betekent. Als je zijn gedachten niet begrijpt, zeg dan ook gerust dat je er niets van snapt. En laat het hem uitleggen.

Wees bewust dat je vaak automatisch denkt vanuit een belemmering. Dit kan namelijk een blinde vlek zijn. Denken vanuit belemmeringen geeft de cliënt een stigma. Dit ondersteunt zijn herstel niet. Je gaat dan ook niet oplossingsgericht te werk.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Website: Trimbos.nl


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *