Museum voor de psychiatrie Venray


Verzamelen is liefdewerk. Liefdewerk dat ontstaat uit betrokkenheid. Oude emaillen urinaals kun je gewoon weggooien, je kunt ze ook redden uit de slopershanden en ze opbergen op je eigen zolder.

Het Museum van de Psychiatrie in Venray is, sinds de opening in 1977 door de toenmalige staatsecretaris Hendriks, een museum dat een overzicht biedt over de geschiedenis van de psychiatrie in Venray.
Deze geschiedenis gaat terug tot 1905 toen de Broeders van Liefde uit Gent in België de toestemming kregen tot het bouwen van een gesticht voor rooms katholieke mannelijke krankzinnigen en zenuwlijders. 2 Jaar later kregen de Zusters van Liefde de toestemming tot het bouwen van een krankzinnigengesticht voor vrouwen.

Nu, meer dan 100 jaar later, kijken wij terug op wat er in deze periode aan zorg voor mensen met een psychiatrische ziekte is gebeurd. De vrijwilligers  verzorgen, op aanvraag, lezingen over de geschiedenis van de psychiatrie en begeleiden rondleidingen door het museum. Om dit alles zo actueel mogelijk te houden, werken ze met een 30-tal vrijwilligers ( allen werkzaam geweest in de psychiatrische hulpverlening ) aan de collectie die naast museale stukken bestaat uit een uitgebreid historisch archief met duizenden foto’s, films en documenten. Daarnaast beheren ze een omvangrijke collectie boeken over de psychiatrie en aanverwante thema’s.

Openingstijden:

Benieuwd ? Dan kunt  u het museum bezoeken voor een lezing en/of een rondleiding.U krijgt dan, geheel naar uw eigen wensen, een persoonlijke inleiding en rondleiding door één van de vrijwilligers. Voor een afspraak kunt u bellen met de heer Lod Dirkx op 0478-587192 of via e-mail ldirkx@home.nl.

Voor alle overige informatie kunt u contact opnemen met museum@vvgi.nl

Adresgegevens:
Museum Psychiatrie Venray:
Stationsweg 46
5803 AC Venray

Postbus 5
5800 AA Venray

Telefoon:
0478 527221 (alleen op woensdag tussen 09.00 en 12.00 u)
0478 527527

E-mail:    info@museumpsychiatrie.nl

Website:  www.museumpsychiatrie.nl

Nogmaals website met collectie foto’s : Rooynet.nl

Nogmaal collectie, pdf’s met documenten: Rooynet.nl

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie