Psychiatrie Museum Venray

Het Psychiatrie Museum Venray is, sinds de opening in 1977 door de toenmalige staatsecretaris Hendriks, een museum dat een overzicht biedt over de geschiedenis van de psychiatrie in Venray.

Verzamelen is liefdewerk. Liefdewerk dat ontstaat uit betrokkenheid. Oude emaillen urinaals kun je gewoon weggooien, je kunt ze ook redden uit de slopershanden en ze opbergen op je eigen zolder.

Deze geschiedenis gaat terug tot 1905 toen de Broeders van Liefde uit Gent in België de toestemming kregen tot het bouwen van een gesticht voor rooms katholieke mannelijke krankzinnigen en zenuwlijders. 2 Jaar later kregen de Zusters van Liefde de toestemming tot het bouwen van een krankzinnigengesticht voor vrouwen.

psychiatrie museum Venray
Het Museum van de Psychiatrie in Venray

Nu, meer dan 100 jaar later, kijken wij terug op wat er in deze periode aan zorg voor mensen met een psychiatrische ziekte is gebeurd. De vrijwilligers  verzorgen, op aanvraag, lezingen over de geschiedenis van de psychiatrie en begeleiden rondleidingen door het museum.

Om dit alles zo actueel mogelijk te houden, werken ze met een 30-tal vrijwilligers ( allen werkzaam geweest in de psychiatrische hulpverlening ) aan de collectie die naast museale stukken bestaat uit een uitgebreid historisch archief met duizenden foto’s, films en documenten. Daarnaast beheren ze een omvangrijke collectie boeken over de psychiatrie en aanverwante thema’s.

In de zestiger jaren van de vorige eeuw voelden een drietal verpleegkundigen, de heren J. Roodbeen, H. Bloemen en L. Dirkx, zich betrokken bij het erfgoed van ’ Het Gesticht ’, het psychiatrisch centrum voor mannen Sint Servatius in Venray. Onafhankelijk van elkaar verzamelden zij vrijwel alles wat in de loop der jaren werd vervangen door betere, modernere varianten.

Ook een medewerker van de Facilitaire Dienst, P. Versteegen, had dat gevoel voor geschiedenis en de museale waarde van afgedankte objecten. Omdat hij toegang had tot alle vertrekken van het instituut konden mede daardoor veel spullen worden gered. De verzameling afgeschreven objecten werden opgeslagen in de leeg staande varkensstallen achter de voormalige boerderij van Sint Servatius.

In 1977 brengen de heren hun unieke verzameling bijeen in de breviergangen van de kapel van Sint Servatius. Op 27 mei 1977 opent de toenmalige staatssecretaris van Volksgezondheid, Jo Hendriks, officieel het psychiatrie Museum Venray.

Benieuwd?

Dan kunt  u het psychiatrie museum Venray bezoeken voor een lezing en/of een rondleiding.U krijgt dan, geheel naar uw eigen wensen, een persoonlijke inleiding en rondleiding door één van de vrijwilligers. Voor een afspraak kunt u bellen met de heer Lod Dirkx op 0478-587192 of via e-mail ldirkx@home.nl.

Contact

 • Museum Psychiatrie Venray.
 • Stationsweg 46, 5803 AC Venray.
 • Postbus 5, 5800 AA Venray.
 • Telefoon:
  • 0478 527221 (alleen op woensdag tussen 09.00 en 12.00 u).
  • 0478 527527.
 • E-mail: info@museumpsychiatrie.nl.
 • Website: Museumpsychiatrie.nl

Meer info

 • Voor alle overige informatie kunt u contact opnemen met museum@vvgi.nl

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *