Pleister over een vingergewricht plakken – Protocol

Een pleister over een vingergewricht plakken vereist enige handigheid maar vooral kennis over de procedure. Dan is het niet zo moeilijk meer. Een verwonding aan een vingertop of vinger is lastig te behandelen. Daarom op deze pagina een handleiding over het plakken van een pleisters over een vingergewricht, vingertop of knokkel.

De vingertop is een lastig te bereiken plaats, net als zoveel plekken op de hand. Maar op onderstaande foto’s is duidelijk dat het wel meevalt als je maar weet hoe.

Pleister over een vingergewricht plakken

Benodigdheden: Schaar en pleisterstrip

Pleisterstrip, bij zaken als Kruidvat en Etos ook verkrijgbaar in stukken van rond de 10 cm

Pleister over een vingergewricht plakken, protocol
Pleister over een vingergewricht plakken, protocol

Aanwijzingen

Lees eerst het Protocol wondbehandeling – Eenvoudige verwondingen.

  • Was eerst uw handen, draag eventueel handschoenen.
  • Vermijd contact met bloed of de open wond.
  • Knip de pleister op maat voor u gaat behandelen.
  • Maak de wond schoon door te spoelen met ruim lauw water.
  • Desinfecteer de wond met alcohol, jodium of chloorhexedine.
  • Zorg er voor dat u zeker weet dat er geen professionele hulp nodig is.
  • Bel zo nodig een huisartsenpost of gezondheidscentrum voor advies.
  • Maak met uw smartphone een foto van de wond zodat u die naar de huisarts kunt sturen.
  • Zorg voor uw eigen veiligheid.

Specifieke wonden

Brandwond

Brandwonden moet je koelen, koelen, koelen gedurende minstens 5 minuten. Laat lauw, zachtstromend water over de verbrande plek lopen. Dek de wond alleen af als de huid in tact is, bij voorkeur met een vet zalfgaas en/of een steriele verbandlaag. Prik blaren niet door en smeer niets op open wonden! Bij oppervlakkige brandwonden kan een wondgel helpen de pijn te verlichten en de wondgenezing te versnellen.

Wond met veel bloedverlies

Stop eerst het bloeden door de wond dicht te drukken. Gebruik hiervoor indien mogelijk een steriel gaaskompres of schone doek. Breng een snelverband aan of gebruik steriele gaaskompressen met daaromheen een windsel.

Wond met weinig bloedverlies

Reinig de wond en dek hem af met een steriele verbandlaag (pleister).

Schaafwond

Reinig de wond met water, droogdeppen en behandelen met een huidontsmettingsmiddel. Gebruik eventueel een wondgel. Dek de wond zonodig af met een vet zalfgaas en/of een steriele verbandlaag.

Wanneer je huid niet meer in tact is, bijvoorbeeld bij schaaf- of snijwonden kun je beter een middel zonder alcohol gebruiken. Zoals povidonjodium (jodium die in water kan worden opgelost) of een waterige chloorhexidine oplossing. De bezwaren van alcoholische jodiumoplossingen, zoals een slechte afwasbaarheid en het veroorzaken van pijn en irritatie, gelden niet voor povidonjodium.

Zie alle Pleister Plakken artikelen:

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *