Pleister rondom een vinger plakken – Willekeurige vinger

Een pleister rondom een vinger plakken vereist enige handigheid. Dan is het niet zo moeilijk meer. Een verwonding aan een vingertop of vinger is doorgaans lastig te verbinden. Daarom op deze pagina een handleiding over het plakken van een pleister rondom een vinger, knokkel of gewricht.

De vingertop is een lastig te bereiken plaats, net als zoveel plekken op de hand. Maar op onderstaande foto’s is duidelijk dat het wel meevalt als je maar weet hoe.

Pleister rondom een vinger plakken

Benodigdheden: Schaar en pleisterstrip.

Pleister rondom een vinger plakken
Pleister rondom een vinger plakken
Pleister rondom een vinger plakken
Pleister rondom een vinger plakken
Pleister rondom een vinger plakken
Pleister rondom een vinger plakken

Pleisterstrip, bij zaken als Kruidvat en Etos ook verkrijgbaar in stukken van rond de 10 cm. Hierboven de speciale vingerpleisters die lang genoeg zijn om ze niet circulair te hoeven plakken als je een pleister rondom een vinger wil gaan plakken. Voorkom circulair plakken.

Pleister rondom een vinger plakken
Pleister rondom een vinger plakken

Zelf desinfecteren

Er zijn verschillende middelen om de wond te desinfecteren. Is je huid nog in tact? Dan kun je een alcoholische jodium- of chloorhexidine oplossing gebruiken om te ontsmetten. Bij het gebruik van alcoholische jodiumoplossingen moet je wel op eventuele allergieën letten.

Er zijn namelijk mensen die hiervoor allergisch zijn. Ook zwangere vrouwen en mensen met een schildklieraandoening moeten voorzichtig zijn met jodium en het alleen gebruiken in overleg met de huisarts. Wanneer je huid niet meer in tact is, bijvoorbeeld bij schaaf- of snijwonden kun je beter een middel zonder alcohol gebruiken. Zoals povidonjodium (jodium die in water kan worden opgelost) of een waterige chloorhexidine oplossing. De bezwaren van alcoholische jodiumoplossingen, zoals een slechte afwasbaarheid en het veroorzaken van pijn en irritatie, gelden niet voor povidonjodium.

Lees vooral ook het protocol wondbehandeling op deze pagina.

  • Was eerst uw handen, draag eventueel handschoenen.
  • vermijd contact met bloed of de open wond.
  • Knip de pleister op maat voor u gaat behandelen.
  • Maak de wond schoon door te spoelen met ruim lauw water.
  • Desinfecteer de wond met alcohol, jodium of Chloorhexidine.
  • Zorg er voor dat u zeker weet dat er geen professionele hulp nodig is.
  • Bel zo nodig een huisartsenpost of gezondheidscentrum voor advies.
  • Maak met uw smartphone een foto van de wond zodat u die naar de huisarts kunt sturen.
  • Zorg voor uw eigen veiligheid.

Wond met veel bloedverlies

Stop eerst het bloeden door de wond dicht te drukken. Gebruik hiervoor indien mogelijk een steriel gaaskompres of schone doek. Breng een snelverband aan of gebruik steriele gaaskompressen met daaromheen een windsel.

Meer info

Zie alle Pleister Plakken artikelen:

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *