Een Pleisterkaart is een geplastificeerde sheet met voorbeelden van hoe je pleisters aanlegt op lastige plaatsen op bijvoorbeeld de handen, vingers en neus. Het is een handig hulpmiddel voor iedereen maar zeker voor ouders van kleine kinderen, mensen in het onderwijs, EHBO’ers en een keur aan dienstverleners in het openbare leven.
Knip altijd eerst de pleister, maak de wond klaar om de pleister er op te plakken en handel veilig. Vermijd contact met bloed, gebruik handschoenen en haal er altijd een dokter bij als je twijfelt of als de bloeding niet stopt.
De Pleisterkaart
Er worden op de pleisterkaart een zestal speciale technieken vermeld:
De pleisterkaart die ik op deze pagina heb staan is van www.ikehbo.nl en is vrij te downloaden en te gebruiken. Verder heb ik per techniek een aparte grote foto die ik zelf heb bewerkt. Alle foto’s zijn van de Nederlandse EHBO afkomstig.

Er is ook een PDF versie. U kunt hem HIER downloaden.
Een snelverband aanleggen
- Probeer de wond omhoog te houden, zodat het bloeden vermindert. Oefen sterke druk uit op de wond, bijvoorbeeld met een doek of een kledingstuk.
- Bloedt de wond erg hevig, plak hem dan eerst af met hechtstrips.
- Neem nu het verband en leg het kussentje op de wond. Let op, verschuif het snelverband nu niet meer!
- Breng daarna de zwachtel aan. Leg de eerste laag van de zwachtel half op het wondkussentje, en half op de huid. Let er bij de volgende lagen op dat er steeds 2/3 overlapping is met de voorgaande laag. Ga op en neer zodat het volledige wondkussen stevig bedekt is.
- Bevestig de zwachtel eventueel nog aan de huid met enkele kleefpleisters.
Heb je geen snelverband neem dan gewoon verband, maak een pakketje of kussentje van een deel van het verband, druk dat vast op de wond en gebruik de rest van het rolletje om het vast te zetten. Zet het goed vast met Leukopor of kleefpleisters.
- Protocol wondbehandeling – Eenvoudige verwondingen. Met tips over reinigen en ontsmetten van een wond.
- Eerste hulp WIKI – WikiPedia over eerste hulp en EHBO
Geef een reactie