Poetsinstructie – Tanden poetsen in woord en beeld

Altijd handig, een poetsinstructie voor kinderen (en volwassenen) om te laten zien hoe je je tanden moet poetsen. In dit artikel een poetsinstructie beschrijving en een instructie kaart op pdf formaat die u makkelijk kunt printen en aan de kinderen kunt laten zien.

Wel even plastificeren of in een handige plastic mapje doen anders loopt de inkt na de eerste douchebeurt over de muur van de badkamer. Overigens zijn deze geschreven instructie en bijgaande kaart ook voor volwassenen handig om weer eens even de puntjes op de i te zetten nadat u weer eens ernstige pijn heeft geleden op de stoel van de tandarts.

Poetsinstructie Tanden poetsen

Er zijn diverse manieren om je tanden te poetsen. De meeste zijn goed. Bij het poetsen van de tanden is het vooral van belang dat je overal komt en geen plekjes overslaat. Dat betekent dat je de tijd moet nemen en alle delen van het gebit zorgvuldig moet reinigen.

Je hebt globaal 2 opties: Elektrisch of handmatig poetsen. De tandarts zal u doorgaans adviseren elektrisch te poetsen. Het aantal bewegingen dat een elektrische tandenborstel maakt is nauwelijks te overtreffen door een handmatige methode tenzij je ruim de tijd neemt. En daar ontbreekt het bij velen van ons aan in de vroege ochtend.

Naast deze poetsinstructie in tekst is er een poetsinstructie in pdf formaat die u kunt uitprinten. Een webversie van deze kaart vind u hieronder. de pdf kun u hier downloaden

Tanden poetsen doe je zo
Tanden poetsen doe je zo

Tanden poetsen met de hand – De bass Methode

 • Zet de borstel schuin (45 graden) tegen het tandvlees en de tand en maak heen en weer gaande bewegingen, zonder hard te duwen.
 • Poets de binnenkant van uw tanden, boven als onder.
 • Poets volgens dezelfde methode de buitenkant en de bovenkant van uw tanden en kiezen.
 • Om uw voortanden goed aan de binnenkant te poetsen is het aan te raden de tandenborstel verticaal te houden en van boven naar beneden op en neer bewegen.
 • Poetsen met de hand houd u minstens 2 minuten vol.

Poetsen met een elektrische tandenborstel

Bij deze methode zijn er 2 soorten elektrische tandenborstels: oscillerende-roterend en sonisch.

Oscillerend – Roterend (ronddraaiend en heen-en-weergaand)

 • Houd de borstel enkel seconden stil tegen op de tand of kies en geef de borstel de tijd om te reinigen.
 • De borstel van de elektrische tandenborstel maakt zelf de poetsende beweging.
  Beweeg de borstel naar de volgende tand of kies.
 • Volg daarbij de vorm van uw tanden en kiezen, zodat de borstel er ook tussenin kan kan komen.
 • Houd een vaste poetsvolgorde aan opdat u geen plaatsen vergeet.
  Besteed ook voldoende aandacht aan achterzijde en binnenzijde van het gebit en vooral ook de achterkant van de laatste kiezen.

Sonisch (zijwaarts heen-en-weergaand)

Voor het gebruik van een elektrische tandenborstel met de sonische technologie kunt u de poetstechniek gebruiken zoals die is beschreven bij een handtandenborstel. Ook hier geld dat de borstel het werk doet. U hoeft dus alleen de borstel op de alle tanden en kiezen en de ruimte er omheen te plaatsen.

Voor kinderen – De Horizontale Methode

Een geschikte methode voor kinderen is de “Horizontale Methode”.
Omdat Kinderen nog niet beschikken over de fijne motoriek, om een borstel onder een hoek van 45° tegen het tandvlees te plaatsen, is deze methode ideaal voor kinderen.

De tandenborstel wordt loodrecht op de tandenrij geplaatst.
Daarna wordt met korte bewegingen heen en weer gegaan langs het tandoppervlak, binnenzijde, buitenzijde en de kauwvlakken.
Het is ook ideaal voor minder behendige mensen of mensen met een motorische beperking.

U kunt ook uw tandarts of mondhygiënist vragen om een poetsinstructie. naast het goed poetsen van uw tanden en kiezen is ook reiniging tussen de tanden en kiezen van groot belang voor een goede mondhygiëne.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *