Protocol wondbehandeling – Eenvoudige verwondingen

Dit protocol wondbehandeling betreft eenvoudige wonden in de huiselijke sfeer die met eenvoudige middelen behandeld kunnen worden. Het betreft aanwijzingen over het reinigen, behandelen en afdekken van eenvoudige verwondingen en schaafwonden.

Protocol wondbehandeling met pleisters

Beoordeel eerst of de wond geschikt is om alleen met een pleister te verbinden. Als de wond diep is, de randen uit elkaar staan en de wond erg of hevig bloed ga dan meteen naar de huisartsenpost of de eerste hulp. Leg dan een drukverband aan. Zorg dat er een kussentje van verband op de wond is en druk dat stevig aan door er een verband omheen te winden. Hou druk op het verband en op de wond tot er hulp is.

Besluit  je hulp in te roepen van een arts doe dan niets aan de wond. Vocht kan de randen week maken waardoor de arts niet meer kan hechten. Ook ziet de wond er dan anders uit. Alleen toedekken om besmetting te voorkomen.

Is de wond echter geschikt om met een pleister te verbinden volg dan onderstaande 3 stappen:  reinigen, behandelen, afdekken.

Protocol wondbehandeling 1: Reinigen

Was eerst zelf je handen.

Laat de wond even doorbloeden, zodat het ergste vuil eruit kan.
Spoel de wond uit met schoon water of een fysiologische zoutoplossing

Verwijder (spoel) vreemde voorwerpen (straatvuil, glassplinters) of met een gaasje of pincet.

Protocol wondbehandeling 2: Behandelen en desinfecteren

Dep de wond droog met een gaaskompres of schone doek.
Breng een ontsmettingsmiddel aan (jodium, betadine, sterilon, chloorhexidine).

Zelf desinfecteren

Er zijn verschillende middelen om de wond te desinfecteren. Is je huid nog in tact? Dan kun je een alcoholische jodium- of chloorhexidine oplossing gebruiken om te ontsmetten. Bij het gebruik van alcoholische jodiumoplossingen moet je wel op eventuele allergieën letten. Er zijn namelijk mensen die hiervoor allergisch zijn. Ook zwangere vrouwen en mensen met een schildklieraandoening moeten voorzichtig zijn met jodium en het alleen gebruiken in overleg met de huisarts.

Wanneer je huid niet meer in tact is, bijvoorbeeld bij schaaf- of snijwonden kun je beter een middel zonder alcohol gebruiken. Zoals povidonjodium (jodium die in water kan worden opgelost) of een waterige chloorhexidine oplossing. De bezwaren van alcoholische jodiumoplossingen, zoals een slechte afwasbaarheid en het veroorzaken van pijn en irritatie, gelden niet voor povidonjodium.

Protocol wondbehandeling 1: Afdekken

Dek de wond af met een steriele laag, pleisters of kant-en-klaar wondverband

Fixeer de steriele laag indien nodig met een windsel (verband of zwachtel) of pleisters.

Verwissel het verband of de pleisters elke dag.

Lijmresten van pleisters kun je makkelijk met wasbenzine, nagellakremover of medicinale alcohol verwijderen. Dit kan echter irriteren of bijten. Je kunt de pleister ook weken in water, lauw water, diverse natuurlijk olien (sla-olie, zoete olie, natuurlijke olie etc) of speciale pleisterverwijderaar van de apotheek gebruiken.

Specifieke wonden

Brandwond

Brandwonden moet je koelen, koelen, koelen gedurende minstens 5 minuten. Laat lauw, zachtstromend water over de verbrande plek lopen. Dek de wond alleen af als de huid in tact is, bij voorkeur met een vet zalfgaas en/of een steriele verbandlaag. Prik blaren niet door en smeer niets op open wonden! Bij oppervlakkige brandwonden kan een wondgel helpen de pijn te verlichten en de wondgenezing te versnellen.

Wond met veel bloedverlies

Stop eerst het bloeden door de wond dicht te drukken. Gebruik hiervoor indien mogelijk een steriel gaaskompres of schone doek. Breng een snelverband aan of gebruik steriele gaaskompressen met daaromheen een windsel.

Wond met weinig bloedverlies

Reinig de wond en dek hem af met een steriele verbandlaag (pleister).

Schaafwond

Reinig de wond met water, droogdeppen en behandelen met een huidontsmettingsmiddel. Gebruik eventueel een wondgel. Dek de wond zonodig af met een vet zalfgaas en/of een steriele verbandlaag.

Normaal gesproken is een wond na een paar dagen goed geheeld. In de volgende gevallen moet je even contact opnemen met je huisarts:

Als je twijfelt over de grootte, ernst of plaats van de wond.
Een diepe wond, een wond aan het gelaat of kwetsbare plekken (bijvoorbeeld genitaliën).

Brandwonden groter dan een 2 euro muntstuk, chemische of elektriciteitswonden.
Als de wond blijft bloeden, ook nadat je hem opnieuw hebt afgedrukt en verbonden.

Wanneer de pijn aanhoudt

Als er een rode, pijnlijke zwelling ontstaat die warm aanvoelt (eventueel met koorts).

  • Als er zich vuil ophoopt in de wond (pusvorming).
  • Als er zich een geel/groen laagje op de wond afzet dat je niet schoon kunt vegen.
  • Als verband/wond vies gaat ruiken.

Meer info

Kant en klare wondbehandelings-set, in dit geval van Fish Pharma.
Kant en klare wondbehandelings-set, in dit geval van Fish Pharma.

Zoekterm google: wondbehandelingsset

Bel bij twijfel altijd uw huisarts, de huisartsenpost of uw gezondheidscentrum. Schroom niet u te laten adviseren. Hou eventueel foto’s van de wond bij de hand om door te sturen naar de behandelaar. 112 heeft tegenwoordig ook een adviserende functie. Geef dat in het telefoongesprek duidelijk aan.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *