Psychiatrische ziektebeelden uit het heden

Hieronder de meest voorkomende psychiatrische ziektebeelden die je tegenkomt als verpleegkundige of begeleider in de psychiatrie. De artikelen bestaan doorgaans uit de kenmerken, symptomen en belangrijkste de behandelpeilers. De artikelen zijn geschreven op basis van informatie uit leerboeken en het internet (DSM-IV)

Er zijn globaal 6 groepen psychiatrische ziektebeelden:

  • Psychotische stoornissen
  • Stemmingsstoornissen
  • Persoonlijkheidsstoornissen
  • Eetstoornissen
  • Cognitieve stoornissen
  • Angststoornissen

Een ziektebeeld toont de symptomen, het verloop en de inhoud van een ziekte. Het is een soort verzameling van gegevens. Door een ziektebeeld te schetsen geeft men een voorbeeld van wat een ziekte inhoudt en hoe het hebben ervan er uitziet.

Een ziektebeeld geeft meer informatie over een ziekte dan enkel de beschrijving van de symptomen. De symptomen zijn enkel een onderdeel van het hele beeld. Niezen is bijvoorbeeld een symptoom van het krijgen van koorts, maar het hoeft niet te betekenen dat iemand die ziekte dan ook daadwerkelijk heeft. Door een ziektebeeld is vaak een groep mensen met dezelfde ziekte te herkennen.

Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de ziekte van Alzheimer. In het ziektebeeld wordt verteld wat de symptomen zijn, zoals geheugenverlies en oriëntatiestoornissen. Daarnaast gaat het ook over de behandelingen van de ziekte. Het omschrijft wat er gaat gebeuren. Er zijn ziektebeelden van ontelbaar veel aandoeningen, zoals hooikoorts en kanker, maar ook aambeien en depressie.

psychiatrische ziektebeelden
Ons brein

Psychotische stoornissen

Stemmingsstoornissen

Het zal u niet verbazen dat de persoonlijkheidsstoornissen hun eigen pagina hebben.

Eetstoornissen

Angsstoornissen

Cognitieve stoornissen

Psychiatrische ziektebeelden zijn volop in ontwikkeling, net als de psychiatrie als wetenschap. Dit betekent ook dat inzichten en kennis vrijwel dagelijks veranderen. De hier genoemde ziektebeelden en hun kenmerken en symptomen worden beschreven vanuit leerboeken na 2000.

Maar gezien de snelheid waarmee inzichten veranderen kunt u de inhoud van het alhier gebodene niet als waarheid interpreteren. Zoek dus altijd verder en zorg dat u, indien nodig, de juiste en meest recente kennis ter hand heeft.

Zeker indien u werkzaam bent in de dagelijkse zorg.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *