Alle informatie op deze pagina over de Patiënt Vertrouwens Persoon is afkomstig van de website van de stichting PVP. Het webadres vind u onderaan deze pagina. Cliënten in de GGZ kan ik van harte aanbevelen gebruik te maken van de PVP als ze het ergens niet mee eens zijn, informatie willen over hun rechten of iemand zoeken die onvoorwaardelijk aan hun zijde staat. (is mijn ervaring als verpleegkundige in de chronische psychiatrie)
De website van de stichting PVP is helder, duidelijk en geeft alle informatie die u nodig heeft. De meest algemene informatie heb ik alvast opgenomen in onderstaand artikeltje. Klik naar de website voor veel meer informatie.
Wat is een PVP’er of Patiënt Vertrouwens Persoon?
De pvp ondersteunt alle cliënten. Het maakt niet uit of u in de zorginstelling, thuis of in deeltijd wordt behandeld. De PVP behartigt uw belangen zoals u die zelf ziet, en doet niets zonder uw toestemming.
De hulp van de PVP is gratis. Bent u cliënt in de Geestelijke Gezondheidszorg, dan kunt u met uw vragen en klachten terecht bij een PVP. De afkorting PVP staat voor patiënt vertrouwens persoon. De pvp is niet in dienst van de zorginstelling waar u behandeld wordt, maar van de onafhankelijke Stichting PVP en werkt volgens gedragsregels.
Ook kinderen en jongeren die behandeld worden binnen de GGZ, kunnen rekenen op de ondersteuning van een PVP.
Wat doet een PVP?
U kunt bij de Patiënten Vertrouwens Persoon (PVP) terecht met alle klachten over uw verblijf, de behandeling en het behandelend team of de arts. De PVP weet welke rechten en plichten u als cliënt heeft.
Hebt u een klacht, dan adviseert de PVP u wat u kunt doen. Vaak worden klachten opgelost door een gesprek te voeren met de hulpverleners. Zo’n gesprek kan de PVP samen met u voeren. Hij kan ook samen met u een brief opstellen voor de hulpverleners.
Klachtencommissie
Ook kunt u een klacht indienen bij de klachtencommissie van het ziekenhuis. De pvp adviseert en helpt u bij iedere stap die daarvoor nodig is. Mocht u een advocaat nodig hebben, dan kan de PVP u daar eveneens bij helpen. Op de website van de PVP leest u voorbeelden van hoe een PVP u kan helpen.

Toestemming
Tijdens de ondersteuning van een pvp houdt u zelf de regie, de pvp overlegt alle te nemen stappen met u. De pvp heeft een geheimhoudingsplicht. Zonder uw toestemming praat de pvp niet met anderen over u of over de klacht.
Privacy
Wanneer u gebruikt maakt van de diensten van de Stichting PVP, heeft u recht op bescherming van uw privacy. Het reglement daarvoor vind u op de site van de PVP
Waar vind ik een patiëntenvertrouwenspersoon?
- Website: www.pvp.nl
Wordt u thuis of in deeltijd behandeld? Dan kunt u contact opnemen met de Helpdesk PVP via: 0900 – 444 8888 of mail aan helpdesk@pvp.nl
Bent u opgenomen? Kijk dan verder op de website van de PVP.
Geef een reactie