Steeds meer verwarde mensen op straat

Er lopen in Nederland steeds meer verwarde mensen op straat. Er is veelal sprake van een psychiatrische stoornis, waardoor de druk op de laagdrempelige opvang toeneemt. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Leger des Heils .

De helft van deze verwarde mensen op straat is niet in staat, ook niet op lange termijn, zelfstandig te wonen, maar blijft aangewezen op een beschermde woonvorm. Het Leger des Heils ziet dat voor deze mensen steeds minder plekken beschikbaar zijn. Het Leger pleit dan ook voor meer beschermd wonen, psychiatrische hulp op straat en drangzorg door burgemeesters.

Verwarde mensen op straat
Verwarde mensen op straat

Binnen het Leger des Heils zien we al langere tijd dat de samenstelling verandert van de groep mensen die op straat leeft”, stelt woordvoerder Cornel Vader. “We zien ook dat de opvang verstopt raakt. Mensen blijven langer zitten door gebrek aan doorstroommogelijkheden en de ernst en complexiteit van de problematiek waar ze in zitten.

Laagdrempelige opvang

Uit een onafhankelijk onderzoek, verricht in de laagdrempelige dag- en nachtopvang van het Leger des Heils, blijkt dat bij 53 procent van de bezoekers sprake is van een psychische stoornis. Twee op de vijf bezoekers heeft een verstandelijke beperking. Bij 56 procent van de onderzochten is een verslaving vastgesteld en bijna de helft heeft een persoonlijkheidsstoornis.

Bij in totaal 57 procent van deze groep sprake van agressief, intimiderend en bedreigend gedrag. Ruim de helft heeft ooit in de gevangenis gezeten.

Meer bevoegdheden

Het Leger des Heils pleit voor meer kleinschalige beschermd woonplekken. Er is meer psychiatrische kennis op straat nodig, bijvoorbeeld door deze expertise aan sociale wijkteams en laagdrempelige opvangvoorzieningen toe te voegen. Daarnaast zou verruiming van de bevoegdheden van de burgemeester helpen om drangzorg mogelijk te maken. Sommige mensen hebben een stok achter de deur nodig om hulp te accepteren, zo stelt de organisatie

Het onderzoek is gedaan in twee provinciesteden in Limburg en Zuid-Holland. In deze opvangcentra zijn 108 mensen geobserveerd, gesproken en gediagnosticeerd. Vervolgens is deze informatie vergeleken met de informatie uit de bestaande dossiers.

Leger des Heils vangt steeds meer ‘verwarde personen’ op.

Gepubliceerd: 27 oktober 2015 18:42.

Bron

  • Nu.nl

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *