Algemeen
Ieder jaar doen naar schatting 1 miljoen rokers een poging om te stoppen. Maar er word ook veel onderzoek gedaan naar stoppen met roken stoppogingen en statistieken. Zeker is bijvoorbeeld dat van het aantal mensen dat na 1 januari stopt met roken er nog geen 5% in slaagt.
In 2014 gebruikte veertig procent van deze mensen een hulpmiddel om te stoppen. Dat is veel meer dan eerdere jaren. De opkomst van de e-sigaret is een belangrijke verklaring voor de groei.
Hoe succesvol zijn mensen die stoppen met roken?
Ex-rokers hebben gemiddeld 2,5 serieuze stoppogingen ondernomen in het verleden, rokers 2,3 stoppogingen. Rokers hebben vaak meerdere pogingen nodig voordat het lukt om definitief te stoppen. In 2012 had minder dan 10 procent van de rokers die het jaar ervoor een stoppoging hadden gedaan, nog steeds geen enkele sigaret gerookt.
Nicotinevervangende middelen en geneesmiddelen
In 2014 gebruikte 22 procent van de (ex-)rokers nicotinevervangers en geneesmiddelen. In 5 procent van de laatste serieuze stoppogingen was er sprake van advies of begeleiding. 5 procent van de (ex-rokers) gebruikte schriftelijke hulpmiddelen bij hun laatste serieuze stoppoging in het afgelopen jaar.

Effecten van stoppen met roken op korte en lange termijn
- Stoppen met roken heeft altijd zin, ook voor een korte tijd.
- Na twintig minuten dalen de bloeddruk en hartslag.
- Na twaalf uur is het koolmonoxidegehalte in het bloed weer normaal.
- Na twee tot twaalf weken zijn de longfunctie en bloedsomloop verbeterd.
- Na een tot negen maanden is de rokershoest weg en heeft de ex-roker meer adem.
- Na een jaar is het verhoogde risico op coronaire hartziekten gehalveerd;
- Na vijf tot vijftien jaar is het risico op een beroerte gelijk aan dat van een niet-roker.
- Na tien jaar is het verhoogde risico op longkanker gehalveerd en het risico op andere kankersoorten verminderd.
- Na vijftien jaar is het risico op coronaire hart- en vaatziekten gelijk aan dat van een niet-roker.
Hulpmiddelen vergroten kans op succes
Gebruik van een bewezen effectief hulpmiddel bij stoppen met roken vergroot de kans op succes. Van de volgende hulpmiddelen is aangetoond dat deze de succeskans vergroten:
- Nicotinevervangende middelen.
- Individuele begeleiding.
- Telefonische ondersteuning.
- Bepaalde groepstrainingen.
- Ondersteunende medicatie: varenicline, bupropion, nortriptyline, cytisine.
- Bepaalde zelfhulpmaterialen.
Begeleiding door middel van gesprekken is over het algemeen effectiever dan alleen zelfhulpmateriaal, zoals folders en online informatie. Rookt een patiënt gemiddeld meer dan tien sigaretten per dag? Dan bevelen wij een combinatie van medicatie en begeleiding aan. De effectiviteit van de hulp bij stoppen met roken is groter als deze wordt uitgevoerd door daartoe opgeleide begeleiders.
Ik ben nu zelf ruim 12 jaar gestopt met roken (schrijf ik eind 2020) en ik heb gebruik gemaakt van acupunctuur om de eerste weken door te komen. Het leek me een leuke en goede oplossing en als dat gelooft werkt zoiets als acupunctuur ook.
Ik kan het iedereen dan ook aanraden.
Geef een reactie